Seafood Gastro by Mathias Dahlgren

2023-09-19 - Restaurants

Tänk att jag och Johan firar 9 år tillsammans idag - 9 år! Helt sjukt, snart ett helt decenium tillsammans! Och visst, vi går varandra på nerverna ibland, men de gångerna är betydligt färre än de tillfällen vi verkligen uppskattar varandras sällskap.

Föra att fira denna milstolpe hade vi bokat in oss på Mathias Dahlgrens nyaöppnade restaurang, Seafood Gastro. Vi har tidigare varit på Matsalen (innan de stängde), Matbaren och "Return to Matsalen" och vi har uppskattat samtliga besök! Förväntningarna var skyhöga när vi slog oss ner då Mathias själv gått ut hårt och sagt "Seafood Gastro blir den mest exklusiva restaurang jag någonsin skapat!".

Så, hur var det då? Alltså, oerhört gott och väldigt fina råvaror rakt igen... Men, om det var värt pengarna vet jag faktiskt inte. Både Johan och jag gick därifrån med en känsla av att vi hade betalat dyrt för det vi ätit och det brukar vi väldigt sällan känna. Vinpaketet var också bra, väldigt bra parat till maten!

Vad faller det på då?

Till att börja med kände vi oss väldigt utstuderade då vi var det enda sällskapet på plats till en början. Det var nästan så att det kändes lite olustigt när de stod där med armarna bakom ryggen i väntan på att vi skulle bli redo att göra vår beställning.

När vi mumsat oss igenom våra små (ja, väldigt små) aptitretare, inleddes den faktiskt serveringen med tillhörande dryckespaket. Ett stort minus här kanske är ett väldigt personligt minus, men jag önskar att vinflaskan lämnas kvar på bordet en kort stund så att man själv kan studera flaskan. Här serverades vinet och försvann lika fort... Dessutom fick man relativt lite i glasen och trots att vinet snabbt tog slut, fylldes glasen ej på trots att det fanns mat kvar på tallriken.

Vi både tyckte att serveringarna var lite väl små i storleken... Jag skulle nog vilja påstå att jag är en van restaurangbesökare och jag har ätit många avsmakningsmenyer, men jag blev faktiskt besviken på storleken på vissa rätter. Den vildrökta laxen kom i en ynka skiva, tartaren på pilgrimsmussla kan inte ha varit på mer än en liten mussla och jordgubbssorben hade lika gärna kunnats serverats på en liten sked.

Nja, tyvärr lämnade vi restaurangen efter ~5h sittning något besvikna. Kanske har vi förstört lite för oss själva genom att äta ute så pass mycket som vi gör, men vi hade nog förväntat oss lite mer från en restaurang som satsar på tre stjärnor i framtiden...


Sashimi

Sashimi på hälleflundra, råräka & stenbitsrom.

Tyvärr tappar den här rätten lite, inte på smakerna, utan på hur den serverades. Hälleflundran kom i relativt stora bitar och vi tilldelades endast en sked att äta med. Detta gjorde det svårt att äta mindre bitar av rätten och jag fick ta till fingrarna för att kunna dela på det ordentligt.

Dryck

Champagne


Blåmusslor

Ångade aromatiska blåmusslor. Dessa smakade bra mycket mer än vad jag hade förväntat mig! Väldigt gott!

Dryck

Champagne


Tryffeltoast

Bakad naturlig anklever på tryffeltoast. En liten munsbit med milda men djupa smaker.

Dryck

Champagne


Brandade

Brandade på rökt skarpsill med sikrom.

Dryck

Champagne


Bläckfisk

Svensk bläckfisk & stekjuice av txistorra.

Stekjuicen påminde verkligen om chorizo, men det tog aldrig över. Bläckfisken hade fin konsistens och det brända purjolökspulvret tillförde en härlig rökighet.

Dryck

Champagne


Brödservering

Surdegsbröd med tryffeltång, svenskt gårdsmör, Fleur de sel de Guérande.


Vildlax

Mildrökt vildlax med Mälarlöjrom.

Dryck

Schloss Lieser, Juffer Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland


Tartar

Tartar på pilgrimsmussla, pistagenötter & caviar. Här var pilgrimsmusslan tunt strimlad och 2-3 mm bred.

Dryck

Masson Blondelet, Pouilly Fumé “Tradition Cullus” 2020, Loire, Frankrike


Havskräfta

Eldstekt havskräfta & gröna ärtor.

Dryck

Domaine Marzilly, NV Ullens Brut, Champagne, Frankrike


Potatis

Osetra caviar & potatis - kvällens absoluta "håll käften"-rätt! Solklar favorit som jag hade kunnat äta om och om igen!

Dryck

La Crema, Saralee’s vineyard Chardonnay 2016, California, USA


Piggvar

Stekt piggvar med spetskål & tryffel.

Dryck

Camus Pere & Fils, Gevrey-Chambertin 2016, Burgundy, Frankrike


Sorbet

Jordgubbssorbet med Vetz.


Sensommarfrukt

Sensommarfrukt med umeshusabayonne.


Chokladkaka

Varm chokladkaka & kokosglass.

Dryck

Donatella, Vin Santo 2008, Toscana, Italien


Mille-feuille

Hallon mille-feuille & mozzarellaglass

Dryck

Andersen Winery, Emsfeuer 2020, Knebel, Danmark


Sötsaker

Ett urval av mignardise.


Fotogalleri

Seafood Gastro